Tillväxtkurva

För att arbeta med tillväxtkurva, måste ditt konto aktiveras för detta. Om det inte är aktiverat så kontakta din administratör, eller om du själv är administratör så kontakta ProReNata support.

Tillväxtdata visas i ProReNata med hjälp av tillväxtkurvsassistenten, som innehåller patientens/elevens tillväxtdata och olika standardbakgrundskurvor för flera åldersintervall.

För att öppna tillväxtkurvan gör så här:

1. Gå till elevens/patientens sida genom att söka i sökfältet eller klicka dig via din skola/mottagning.
  2. Klicka på Kurvor och tabeller-fliken.
  3. Välj Tillväxtkurva från listan. En dialogruta dyker upp där du kan se en tillväxtkurvsassistent.

Alternativt gör du så här:

1. Gå till elevens/patientens sida genom att söka i sökfältet eller klicka dig via din skola/mottagning.
  2. Klicka på journalfliken.
  3. Gå till journalanteckning Längd- och viktmätning eller Tillväxtmätning och välj tillväxtkurveikonen i det övre högra hörnet. En dialogruta dyker upp där du kan se en tillväxtkurvsassistent med tillväxtdata.

Patientens tillväxtdata visas med hjälp av röda (för längd), blåa (för vikt) och gula (för testikelvolym) punkter i kurvan.

Tillväxtkurvsassistent

På vänstra sidan av tillväxtkurvsassistenten väljer du åldersinterval (0-2 år, 2-5 år, 5-19 år eller alla) och vilka tillväxtkurvor ska visas:

• Svenska tillväxtkurvor (Werner B, Bodin L. Growth from birth to age 19 for children in Sweden born in 1981- descriptive values. Acta Paediatr 2006;95:600-13)
  • WHO tillväxtkurvor
  • Syndromspecifika tillväxtkurvor: Downs syndrom (Å Myrelid, J Gustafsson, B Ollars, G Annerén. Growth charts for Down’s syndrome from birth to 18 years of age. Arch Dis Child 2002;87:97–103)

Dessutom får du följande valmöjligheter:

• Visa/dölj pubertet visar patientens/elevens pubertetsskattning i tillväxtkurva (om elevens pubertet är dokumenterad i journalen).
  • Visa ålder visar patientens/elevens ålder som en vertikal linje.
  • Visa förpubertala längdkurvor visar förpubertala längdkurvor.
  • Visa/dölj förklaring visar/döljer förklaringar för korvorna.
  • Om du trycker på Redigera föräldrars längt knappen, visas en dialogruta, där du kan ange patientens  föräldrars längd. Om du sparar det, så kommer faderns längd, moderns längd och medelföräldralängden (target height) att visas i det övre högra hörnet.

På högra sidan visas patientens tillväxtdata och tillväxtkurvor enligt de valda alternativen.

• Patientens tillväxtdata visas med hjälp av röda (för längd), blåa (för vikt) och gula (för testikelvolym) punkter i kurvan.
  • Om du för musen över en punkt så visas värdet för den punkten samt datum för då dokumentation utfördes.
  • Du har en översikt över kurvor och förklaringar visas i det övre vänstra hörnet.
  • Om du trycker på förklaring i det övre vänstra hörnet, så kommer motsvarande kurva att visas/försvinnas.
  • Kurvorna kan visas i helskärm om du trycker på knappen Helskärm. Du kan också växla skärmlänge och visa kurvor horisontalt och mer detaljerade genom att klicka på Växla skärm länge knappen i det övre högra hörnet (Obs! Detta stöds ej i Internet Explorer).
  • Du kan skriva ut tillväxtkurvan om du trycker Skriv ut knappen och och följer stegen som beskrivs här.